Ca să înțelegem mai bine importanța folosirii ochelarilor de soare trebuie să înțelegem , ce sunt razele UV?
Razele ultraviolete, numite si raze UV, sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochii nostri. Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: UVA, UVB si UVC.
- Razele de tip UVA reprezinta 95% din totalul razelor ultraviolete, iar cele de tip UVB, doar 5%. Primele au o capacitate mai mare de penetrare a pielii, putand trece si prin geam
- Razele UVB sunt mai putin penetrante, dar au o intensitate mai puternica, putand provoca arsuri in cazul expunerii prelungite.
- Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosferă și nu fac parte din lumina soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel.

Razele UVA, în cantitățile recomandate, au o serie de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Atunci când depășim măsura, însă, pot apărea problemele. În urma expunerii la razele UV, organismul produce vitamina D, esențială pentru sănătate. 15 minute de expunere ocazională a pielii la soare, de 3 ori pe săptămână, în lunile de vară, sunt mai mult decât suficiente pentru menținerea nivelului de vitamina D în limitele sănătoase.
Altitudinea
Altitudinea, de pildă, intensifică foarte mult radiațiile UV: cu cât altitudinea este mai mare, cu atât mai multe radiații UV întră în contact cu pământul. De aceea, la munte, protecția solară este cel puțin la fel de importantă ca la mare.
Poziția geografică față de Ecuator
Și distanța față de Ecuator, adică latitudinea, afectează intensitatea razelor UV. Razele UV sunt mai puternice în apropierea Ecuatorului și devin din ce în ce mai slabe pe măsură ce ne îndepărtăm de acest punct.
Stratul de ozon
Stratul de ozon protejează pământul, acționând ca o barieră care absoarbe radiațiile UV. Dacă acesta nu ar există, razele UV ar afecta viața de pe pământ. Compușii chimici pe bază de clor, folosiți până nu demult în producția industrială, au subțiat stratul de ozon. Vestea bună este că acești produși au fost interziși prin Protocolul de la Montreal și că stratul de ozon are capacitatea de a se reface.
Condițiile meteo
Condițiile meteorologice influențează, de asemenea, intensitatea radiațiilor ultraviolete. De pildă, în zilele ploioase, mohorâte și înnorate, intensitatea radiațiilor este mai mică decât în zilele călduroase de vară, în care soarele strălucește pe cer cât e ziua de lungă.
Efectele UVA asupra ochilor
Radiațiile UVA reușesc să penetreze corneea, afectând-o permanent. Expunerea îndelungată a corneei la radiațiile UVA poate cauza cataractă. De aceea, este foarte important să ne protejăm ochii purtând ochelari de soare cu filtru împotriva radiațiilor UV.
Efectele razelor UVB asupra ochilor
În ceea ce privește ochii, corneea are capacitatea să absoarbă radiațiile de tip UVB. Asta nu înseamnă însă că aceste radiații sunt mai puțin periculoase pentru ochi decât radiațiile UVA. Arsurile corneei și cataracta pot fi afecțiuni cauzate de expunerea la radiațiile UVB.
Ochelarii cu factor de protecție solară sunt, potrivit medicilor oftalmologi, necesari mai ales pe timpul verii. Radiațiile UV nu numai că pot afecta pielea pleoapelor, însă pot ataca și corneea, dar și alte părți ale ochiului. Expunerea la radiațiile UV crește riscul de cataractă și contribuie, de asemenea, la degenerarea maculară.

Alegerea ochelarilor potriviți pentru protecția împotriva razelor UVA și UVB
Pentru ca ochii să fie protejați de radiațiile UV, trebuie să ții cont de următoarele aspecte atunci când alegi ochelarii:
• Lentilele trebuie să aibă filtru 2 sau 3
• Lentilele trebuie să fie într-o singură culoare și fără imperfecțiuni
• Lentilele ar trebui să fie gri sau în nuanțe de cenușiu (acestea sunt singurele care reduc luminozitatea fără să distorsioneze modul în care sunt percepute culorile)
Culoarea lentilelor nu are de-a face cu capacitatea acestora de a bloca radiațiile UV. Asta înseamnă că ochelarii de soare cu lentile foarte închise la culoare pot fi complet inutili dacă nu au protecție solară, la fel cum ochelarii cu lentile în nuanțe deschise protejează perfect împotriva radiațiilor dacă au filtru UV.
Dacă pe ochelari scrie UV 400, înseamnă că lentilele blochează toate razele de lumină cu lungimi de undă de până la 400 de nanometri (toate razele UVA și UVB).
Lentilele polarizate sunt cele care oferă protecție împotriva radiațiilor UV. Acestea sunt recomandate oricui vrea să își protejeze ochii, fie că este vorba sau nu despre o persoană care poartă ochelari de vedere. De asemenea, lentilele polarizate sunt recomandate pacienților care suferă de sensibilitate la lumină. Lentilele polarizate au și capacitatea de a reduce luminozitatea reflectată pe anumite suprafețe – apă, zăpadă, asfalt.