Odată cu înaintarea în vârstă capacitatea ochilor de funcționare se diminuează, iar nevoia utilizării ochelarilor este indispensabilă sau din ce în ce mai mare. Pot apărea adesea mai multe tipuri de afecțiuni care pot necesita deținerea a două tipuri de ochelari cu dioptrii diferite: de apropiere și de depărtare. Confortul oferit de o singura pereche de ochelari cu lentile monofocale este incomparabil față de utilizarea constantă a doua perechi care trebuie schimbate între ele în permanență.
Ce sunt lentilele monofocale?
Lentile monofocale sunt create pentru persoanele care au nevoie de o singură pereche de ochelari, de distanță sau de apropiere, fiind folosite chiar și pentru ochelarii de citit, având un singur punct de focalizare.
Acestea sunt de 2 tipuri: sferice și cilindrice. Cele sferice sunt recomandate persoanelor care suferă de miopie sau hipermetropie, iar cele cilindrice sunt prescrise celor care sunt afectați de astigmatism miopic sau hipermetropie.
Pe eOpticon găsești lentile monofocale cu antireflex. Tratamentul antireflex este un polimer care se aplică ori pe suprafața convexă, ori pe ambele suprafețe ale lentilei. Rolul tratamentului este de a bloca reflexia luminii pe suprafața lentilei, obținându-se o imagine mai clară și mai odihnitoare.
Pentru ce afecțiuni sunt recomandate lentilele monofocale?
Lentilele monofocale sunt salvarea persoanelor care suferă de miopie, hipermetropie, presbiopie sau astigmatism. Toate aceste afecțiuni reprezintă anumite vicii de reflexie ale ochilor care pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.
Miopia este cea mai frecventă afecțiune a ochilor fiind depistabilă atât la copii cât și la adulți, manifestându-se prin dificultatea de a vedea obiectele aflate la distanță. Această patologie apare atunci când forma ochilor face ca lumina să fie focalizată în fața retinei în loc să fie focalizată pe aceasta.
Hipermetropia este întâlnită cel mai des la persoanele de peste 40 de ani, însă poate fi depistată chiar și la copii. Aceasta se manifestă prin incapacitatea de a vedea obiectele din apropiere, ochiul nefocalizând în mod corespunzător lumina pe retină.
Persoanele care suferă de astigmatism au corneea alungită, astfel reflexia luminii este dispersată în mai multe locuri ale ochiului nu doar în unul cum este în mod normal, provocând o imagine neclară.
Comparativ cu patologiile menționate anterior, presbiopia nu este o boală de reflexie. Aceasta se manifestă prin pierderea puterii de acomodare a ochilor, scăzând capacitatea lor de a vedea în apropiere odată cu înaintarea în vârstă.